Schotse Zalm

Onderwerp

Ketenonderzoek en implementatie van een kwaliteitsborgingsysteem van de Schotse zalm voor een supermarktketen in Nederland

{besps}cases/salmon{/besps}

Vraagstelling

Rond 2000 ontstond bezorgheid over goede imago van de zalmketen. De intensieve wijze van zalmproductie leidde tot negatieve publiciteit door de geruchten over de kwaliteit van het voer, de verspreiding van ziektes, het ontsnappen van genetische gemodifiseerde zalmsoorten en de vervuiling van het zeewater. Een Nederlandse supermarktketen nam het voortouw in handen ter voorkoming van de genoemde problemen en derhalve het vertrouwen van de consument te herstellen.

Aanpak

De supermarktketen en de toeleveranciers van zalm hebben een programma uitgewerkt dat gericht was op het ontwikkelen van een standaard van de productie methode van zalm, de verbetering van de transparatie van logistieke zalmketen en het ontwikkelen van een communicatie strategie over duurzame visproductie om het consumtenvetrouwen te herstellen.

Resultaten

Het project heeft geresulteerd in “Eurep-Gap Fish” standaard voor de zalmproductie, een verbetering van de borging van kwaliteit en veiligheid van zalmproducten en een (defensieve) communicatiestrategie voor consumenten over de duurzame productie van zalm.