Fresh distribution centre

Onderwerp

 

Ontwerp en bouw van een vers distributiecentrum met een zestal productiefaciliteiten voor vers en diepvriesproducten in Thailand

{besps}cases/fresh{/besps}

Vraagstelling

Een Nederlandse supermarktketen is een joint venture aan gegaan met een Thaise partner voor bouw van een nieuw distributiecentrum met verschillende productfaciliteiten in Bangkok. In het ontwerp moest rekening gehouden worden met het feit dat de productieactviteiten uiteindelijk werden afgestoten aan leveranciers en de distributieactiviteiten zouden groeien.

Aanpak

Na het bepalen van de strategie is het programma van eisen ontwikkeld. Daarna is een ontwerp gemaakt en zijn de leveranciers geselecteerd. In minder dan drie maanden tijd is het nieuwe centrum gebouwd en operationeel in gebruik genomen.

Resultaten

Het belangrijkste resultaat was de oplevering van een nieuw distributiecentrum (5000 m2) met 6 productiefaciliteiten voor de verwerking van vers vlees, verse vis, groente, brood & gebak, ready to eat en ready to cook assortimenten. In totaal worden 800 producten geproduceerd en 2500 producten gedistribueerd. De nieuwe infrastructuur omvatte een centraal gecontroleerde temperatuursystemen per productstroom, geconditioneerd transport van vers- en diepvriesstromen naar alle winkels in Thailand, fustwasserij, hoge-druk reinigingsysteem, water zuivering systeem, afvalwater zuivering systeem, laboratorium. Daarnaast zijn verschillende nieuwe technologien voor het snijden, verpakken en beprijzen van (vers)producten geintroduceerd. Het verscentrum is internationaal gecertifciceerd voor kwaliteitsystemen (HACCP, GMP).