Modified atmospheric packaging

Onderwerp

Verpakken van verse vleesproducten onder beschermende atmosfeer

 

{besps}cases/atmos{/besps}

Vraagstelling

In 1994 veranderde een Nederlandse supermarktketen haar logistieke concept voor de toelevering van vers vleesproducten naar de winkels. Dit concept "vandaag voor morgen" zorgde voor een betere vraagsturing en verkoop van producten aan de klanten. De distributiecentra werden daardoor voorraadhoudend. In plaats van het principe make to order moesten alle vers vlees producten volgens het principe make to stock geproduceerd worden. Hiervoor was een extra verlenging van de houdbaarheid van 3 dagen noodzakelijk.

Aanpak

In overleg is gekozen voor het gasverpakken van vers vlees producten en een houdbaarheidscode van 6 dagen te garanderen. In dat kader zijn speciale verpakkingmachines, verpakkingfolie en nieuwe foodtainers ontwikkeld. Daarnaast zijn de vers vlees fabrieken verbouwd en vele testen uitgevoerd naar optimale samenstelling van de gassamenstelling per product.

Resultaten

In een periode van 6 maanden is voor tenminste 60 procent van de totale vers vlees stroom van de supermarktketen de technologie van het gasverpakken van vlees producten onderzocht en geimplementeerd. In totaal zijn drie productiefaciliteiten volledig aangepast, viertien gasverpakkingslijnen geinstalleerd en 120 mensen opgeleid.